MKB-Nederland en VNO-NCW staan positief tegenover de plannen van het kabinet om een eID-stelsel in te voeren voor betrouwbare identificatie op internet. Op termijn kunnen dan veel meer transacties betrouwbaar online worden afgerond, aldus de ondernemingsorganisaties. Via een eID kunnen webwinkels en dienstverleners straks bijvoorbeeld snel de identiteit van hun klant vaststellen.

Voor bedrijven en burgers moet eID het ook gemakkelijker maken om online zaken te regelen met de overheid. Dat werkt volgens MKB-Nederland en VNO-NCW alleen als overheden hun informatiehuishouding op orde brengen en hun dienstverlening ook echt digitaal gaan aanbieden.

‘De overheid moet ook niet vergeten om ook allerlei wettelijke verplichtingen aan te passen, anders heeft de eID per saldo weinig toegevoegde waarde voor ondernemers en consumenten’, aldus de ondernemingsorganisaties. Dan gaat het bijvoorbeeld om de fysieke identiteitscheck, het opsturen van een handtekening of het overleggen van een kopie van het paspoort.

bron: MKB Nederland