Hans Biesheuvel, voorzitter MKB-Nederland, roept ondernemers in de detailhandel op om het internet te omarmen. “Start een webshop naast een fysieke winkel.” Biesheuvel deed deze uitspraken donderdag tijdens zijn optreden bij het Najaarscongres van MKB Wijchen.

Biesheuvel ging in zijn speech en tijdens het debat met ondernemers in op de toekomst van de economie in ons land. Winkeliers lijden onder een laag consumentenvertrouwen. Klanten kopen bovendien steeds vaker via internet. De reguliere detailhandel moet hierin mee om te overleven. Hij riep ondernemers voorts op zich niet te laten leiden door de waan van de dag. “Stop met lezen van de krant, laten we gewoon aan de slag gaan.”
De malaise in de bouw kwam ook ter sprake. Een nationaal woonakkoord moet een impuls geven aan herstel van vertrouwen.

Biesheuvel blikte ook terug op de handelsmissie naar Brazilië een week eerder. “Betrouwbarebility”, dit compliment kreeg hij van een Braziliaanse ondernemer over zaken doen met Nederlanders. Over de grens liggen voor het bedrijfsleven veel handelskansen en export is een belangrijke pilaar van onze economie.

Tot slot ging de voorzitter nog in op het behoud van vakmanschap. Biesheuvel pleitte voor een Cito-toets op de basisschool die kinderen ook op praktische vaardigheden test. Als voorzitter van SOS Vakmanschap wil hij jonge mensen uitdagen, enthousiasmeren om een vak te leren. “Je moet niet iedereen door dezelfde poort willen laten.”